Muzieksprookje ‘Doe maar Doortje’

Doortje woont in een land waar muziek verboden is. Niet zo makkelijk, als een muziekinstrument het liefste is dat je wilt hebben! Eigenwijs als ze is, besluit ze op zoek te gaan. Stiekem trekt ze erop uit en gaat er een muzikale wereld voor haar open. Terwijl Doortje rondzwerft, staat ook het thuisfront niet stil en voor ze het weet zit ze in grote problemen…

Educatief pakket
‘Doe maar Doortje en de verboden muziek’ is een muzikaal sprookje voor kinderen. Verhalenderwijs maken ze kennis met muzikale elementen als melodie, dynamiek en tempo, vermengd met creatieve opdrachten uit andere kunstvormen (poëzie, beeld, beweging…).

Eigen creativiteit  staat voorop; niet alleen zingen kinderen liedjes, maar ook maken ze op een speelse manier kennis met dirigeren, componeren en improviseren. Het verhaal is opgedeeld in tien hoofdstukken, die elk een eigen muziekpedagogisch lesonderwerp behandelen. Zowel muzikanten als leerkrachten met minder muzikale bagage kunnen ermee uit de voeten. Ook is het mogelijk het verhaal en de opdrachtjes zelfstandig door te werken.

Praktische informatie
doelgroep: muziekinitiatie, basisschool (1e-2e leerjaar, groep 3/4), jeugdmuziekatelier en voor individueel gebruik

inhoud: tien muzieklessen, aangevuld met tien activiteiten uit andere kunstvormen

Extra
Bij het pakket hoort een CD met de liedjes en geluidsfragmenten. Naast het werkboek voor leerlingen, dat het verhaal en verschillende opdrachten en oefeningen bevat, is er ook een docentenhandleiding. Hierin staan verdiepende opdrachten, activiteiten en achtergronden. Elke les bestaat dan uit de volgende onderdelen: het verhaal dat het lesthema introduceert, een uitgewerkte muziekles rond het lesthema en een opdracht van een andere kunstdiscipline die daarbij aansluit. Bij een aantal lessen is ook een reflectieopdracht toegevoegd, vaak in de vorm van een muzikaal dictee.

Bestellen
De docentenhandleiding, het werkboek en de cd zijn te bestellen bij Crescendo. Wilt u een licentie aanschaffen, neem dan contact op met info@cettiacetti.com. U ontvangt dan al het materiaal digitaal om het vrij binnen de school te verspreiden.